Followers

Monday, November 19, 2012

Pontianak VS Orang Minyak Akan 'Menggila' Menghiburkan Anda!


Pengarah : Afdlin Shauki
Tarikh Tayangan : 22 November 2012
Genre : Komedi Seram
Durasi : 1 jam 43 minit
Syarikat Penerbit : Ismail Holdings & Vision Works Sdn. Bhd
Promosi & Pengedaran : Alternate Pictures

Pelakon :

Nabil : Ponti / Sirun
Johan : Omi / Ketiak
Sharifah Shahirah : Ratu Syaira
Sharifah Amani : Maria
Afdlin Shauki : Pak Rejab
Harun Salim Bachik : Lembaga Hitam
Black Kopi O (Raja Lawak) : Dr Romi
Lana Nordin : Ruminah
Khir Rahman : Sudiro
Adibah Noor : Saodah
Isma Hanum : Bunga Cinta Melor
Nur Atirah Rahani : Bunga Cinta Kasturi
Fizz Fairuz :  Hentak
Tepet Raja Lawak : Pakok

Penampilan Istimewa :

Fara Fauzana
Noh Hujan
Dr. Azizan
Vanidah Imran
Dira Abu Zahar
Ozlyn Watie
Mak Jah


Sinopsis :

Pontianak VS Orang Minyak mengisahkan pergolakan hidup dua ekor hantu yang baru saja berkecimpung di dalam dunia kehantuan. Ponti merupakan seekor pontianak lelaki yang amat dibenci oleh pontianak-pontianak lain kerana sepatutnya semua pontianak datang dari golongan wanita. Omi pula seekor orang minyak lembut yang amat memeningkan kepala orang-orang minyak lain yang ditugaskan untuk  menunjuk selok belok menjadi seekor orang minyak kepada beliau. Walaubagaimanapun, ujian terakhir mereka merupakan cabaran yang sangat hebat apabila mereka dihantar untuk mencari mangsa di sebuah kampung yang dipanggil Kampung Puaka. Malangnya Kampung Puaka ini dipenuhi oleh orang-orang yang tidak takut akan hantu. Mereka ini tergolong daripada golongan pawang, bomoh dan juga hantu-hantu yang telah bertaubat. Kampung Puaka juga telah dipasang “pendinding sakti” dimana semua hantu tidak dapat masuk ke dalam kawasan kampung itu.  

Kampung Puaka menerima penduduk kampung yang baru iaitu Saodah dan dua orang anak perempuannya, iaitu Bunga Cinta Kasturi dan Bunga Cinta Melur. Ponti dan Omi merancang untuk menyerang kedua – dua anak perempuan Saodah, tetapi, sebaliknya, mereka telah jatuh cinta kepada mereka. Ponti jatuh cinta dengan Bunga Cinta Kasturi, manakala, Omi pula jatuh cinta dengan Bunga Cinta Melur. Ini membuatkan mereka mengambil keputasan untuk menukar rancangan mereka, Ponti akan menyerang Bunga Cinta Melur dan Omi akan menyerang Bunga Cinta Kasturi. Tetapi, mereka berdua telah dihalang sesama sendiri dan menyebabkan mereka berdua bertelingkah.
Dalam pada masa yang sama, terdapat perebutan kuasa untuk menjadi ketua Kampung Puaka antara ketua Kampung Puaka dan adik iparnya sendiri, Sudiro. Tetapi, oleh kerana Pak Rejab adalah seorang yang lebih berpengalaman, Sudiro terpaksa mengikut cakap Pak Rejab. Ini membuatkan Sudiro tidak puas hati dengan Pak Rejab, dan telah membelot kampungnya sendiri  dengan membuat perjanjian dengan ketua Orang Minyak, dan Ratu Pontianak. 

Apa akan terjadi kepada nasib penduduk Kampung Puaka? Yang lebih penting, apa akan jadi kepada Ponti dan Omi? Adakah mereka berdua akan menjadi hantu yang sejati? 


Filem ini turut menampilkan penampilan istimewa beberapa selebriti terkenal. Menarik bukan? :)

Jangan ketinggalan untuk 'menggila' bersama filem arahan Afdlin Shauki ini di pawagam pada 22 November 2012!
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...