Followers

Thursday, January 31, 2013

Zalora Malaysia Penipu?


Cuba sebut jenama Zalora. Ahhhh siapa tak kenal kan? Boleh dikatakan online shopping site paling terkenal dekat Malaysia. Merata-rata iklan dia. Daripada budak-budak sampai ke orang dewasa dah pernah tengok dekat tv even radio pun ada! 

Personally I have checked their website for several times and found yeahh they got quite huge collections of items. Rambang mata juga tengok. Macam-macam ada daripada t-shirt, pants ke footwear and perfume segala. Fashionista mesti suka punyalah kan. Tambah pulak sekarang ni hijabista tengah trend lagilah makin berkembang dunia fesyen tempatan.

Tapi aku ada buat sedikit research. Mana mungkin senang-senang kita nak keluarkan duit untuk beli something yang kita tak boleh nampak dan rasa depan mata. Online shopping ni sangatlah tak sama kalau beli dekat kedai retail luar tuh. Kita tak boleh nak check on the items sebaliknya pasrah je lah. Kalau nasib baik dapatlah service baik kalau tak kena tipu aje lah.

Aku ada google sikit pasal Zalora Malaysia ni. Khabarnya under company yang sama dengan Lazada ye? Wahhhh memang pernah terbaca rungutan customers yang purchase dekat Lazada ramai bising buat complain service tak bagus katanya. Ok. So acane ni? Nak teruskan beli ke tidok?

Ramai juga buat review tentang Zalora ni. Kebanyakkannya tak bagus and ada yang sampai satu tahap marah benor sampai keluar segala kata cacian yang telah engkau berikan buatku rasa kosong kosonggg heh.

Buat hati bertambah resah lah baca review korang ni. Tapi ada juga yang terselit puji service depa n kata Zalora has improved a lot since kejadian kononnya dikatakan menipu pelanggan. Sekali lagi aku konpiuslah dengan rakyat Malaysia ni. 

Aku ada buat research sikit lah n terkejut jugak bila tengok ramai sebenarnya yang update puji servis Zalora. Rata-ratanya bagi tahu yang servis Zalora sudah bertambah baik n ada peningkatan yang mendadak. Macam contoh dekat blog ini. Bila risik tanya orang-orang terdekat ramai kata berpuas hati dengan perkhidmatan Zalora. So aku percaya yang diorang memang dah meningkatkan mutu perkhidmatan dan ini satu petanda yang sangat bagus dan positif daripada mereka.

Apa pendapat korang? Adakah benar Zalora penipu buat onar dengan pelanggan dan tidak boleh dipercayai atau kualiti servis dah makin bertambah baik dan disenangi para pelanggan? 

Korang dah pernah ke beli dari Zalora?

:)


Updated on Aug 3 2013

Verdict 

Ok lah since issue ni menjadi perhatian sampai blog ni jadi no. 1 untuk pencarian keyword 'Zalora Penipu' dekat search engines macam Google (*ohmaigooddd i just cant believe this!) aku ada pendapat sendiri tentang hal ini.

Zalora Malaysia sama macam online shopping Malaysia site yang lain; mereka ada kelemahan dan kelebihan sendiri. They are dubbed as the biggest online fashion destination in Malaysia and that title brings nothing if they dont deserve for it. Logically, sama macam urus niaga lain pasti ada masanya mereka gagal sampaikan perkhidmatan dengan berkesan dan dalam masa yang lain mereka berjaya memuaskan pelanggan dengan khidmat yang cukup bagus. 

Sebab itu ada orang yang puas hati dan ada yang tidak. 










Daripada komen yang aku terima jugak nampaknya ramai yang rasa Zalora Malaysia berjaya berikan perkhidmatan yang cukup baik untuk pelanggan mereka. Tambahan pula  seleksi koleksi yang pelbagai pasti menarik perhatian pembeli. Daripada baju kurung moden ke baju Muslimah, peplum dress, kasut online, jubah Muslimah, baju kurung peplum dan tudung online semuanya kita boleh shopping online!


Tidak kenal, maka tidak cinta ;)




48 comments:

  1. xpenah beli dgn zalora. penah dgr gak cite psl zalora tipu. tapi xtau betul ke x. mungkin khabar angin ke kan.

    apa kata Izz try je dulu. pastu kalau okay, buat review lagi. baru kami yakin nak beli ngan zalora. hehh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh macam tu pulak?
      ok
      i will give it a try nnt
      hehe

      Delete
  2. Kebanyakan barang dia dari China tp kalo yang betul2 branded tapi mahal tu memang barang betul.. Barang-barang murah tu tak macam advertised & very low quality. Yes saya pernah beli dari Zalora dan tidak berpuas hati dengan purchase saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. agreed.. kawan aku pernah beli dari zalora, kat website tulis masih ade stock tapi barang lambat sampai. alasan zalora, brg tu kehabisan stock. acaner tu? pasal barang low quality tu pun betul jugak. kalau beli barang-barang murah tu memang kena dgn quality dia. kadang2 tu sampai teruk sangat quality dia, tak padan dgn harga n gambar. mane2 org yg dapat brg cepat tu antara insan2 yg bernasib baik je. yg malang, majoriti pelanggan Zalora. aku pun harap Zalora improve dorang punye service, jgn byk sgt belanja kat iklan. aku kadang2 naik muak dgn iklan zalora yg bersepah2 kat internet.

      Delete
  3. Baru nk tulis pasal Zalora after dirg contacted me before. Personally, it's the worst online shopping site i've ever seen. The collection is truly disappointing. Tp kalo me nak wat post nk kondem diorg, rasa mcm tak baik la plak. huhu...
    *will do anyway, errks....:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. try kondem in a positive way.
      i yakin diorang akan tingkatkan kualiti
      :)

      Delete
  4. Used to buy from zalora twice, ok je, i mean it worth for money. My advice, jikalau boleh avoid to buy shoes la kut, sbb takut saiz tak selari dengan yg biasa pakai. anyway happy shopping :)

    ReplyDelete
  5. Mula2 i pun mcm u izz ,i ragu2 nak beli dkt Zalora sbb bnyk negative review. but i cuba juga beli. surprisingly taklah teruk sangat. dekat 5 kali i beli. mmg ada yg lambat tp masih lagi ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik
      huhu
      awak beli barang laki ke perempuan?
      kualiti ok x?

      Delete
  6. aku beli time raya haritu ok je. samtaim agak lambat derang hantar barang tp ko kenalah follow up juga rajin bertanya. Zalora 3/5 star berbanding Lazada teruk

    ReplyDelete
  7. kalau kau dah beli nanti kau update aq nak gak tau zalora punya servic macam mana

    ReplyDelete
  8. Dik kalau nak beli brg tgklah kualiti. kalau korg kejar barang murah agak2 kualiti tiptop ke macam gucci prada LV tu semua? korg banding belitempe dekat kedai tepi bendang dengan Isetan. cer teka mana lagi kualiti? korg faham ke tidak aku nak sampaikan apa ni?

    ReplyDelete
  9. on9 shopping mmg risky laa. siapa yang berani nk bli harus kene berani take the risk. tak gituu? huhu

    ReplyDelete
  10. online shoping masih menjadi persoalan dan pertimbangan dikalangan pembeli di Malaysia. kalau apa yang dibeli adalah jenama terkenal mungkin tiada maslah. sebab dah ada standart.

    ReplyDelete
  11. baru jer beli barang kat zalora..ok jer service diorang..hari selasa petang order, ari rabu pagi dah dapat...terkejut beruk kejap dengan service yg cepat tue

    ReplyDelete
  12. CP memg dari dlu lagik tak berani beli barang on9 , bukan tak percaya tapi tkowt jgk bli tak kena saiz .. hahaha *takowt pown yerr jgk ..

    singgah sini dari port blogger :D

    ReplyDelete
  13. Barangan Zalora mahal sangatlah..tp kalau bagi Eyz beli melalui online nie ada baik ada buruknya...terpulang pd diri utk yakin ataupun tidak..

    ReplyDelete
  14. blum try beli.. maal la pada aku. aku ni kedekot. nghahha

    ReplyDelete
  15. kawan sy punya kawan ada buat practical kat zalora. bahagian editing gambar2 product sebelum masukkan dalam website. dia kata, indah kabar dari rupa barang2 tu semua.bila dah edit, nampak la cantik. kalau tak, tengok pun sebelah mata je. sy tak sure lah kan, tapi bila org dalam sendiri cakap camtu, rasa macam fikir banyak kali jugak. hee.

    ReplyDelete
  16. tak kenal maka tak cinta...cer try shopping dulu..here is my review shopping experience d zalora..not bad.. :)

    http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/2013/02/best-shopping-experience-with-zalora.html

    ReplyDelete
  17. dah hampir 6 kali beli barang dekat zalora okey aje,,

    ReplyDelete
  18. Dah beberapa kali akak beli kat Zalora. First time tu memang lambat sikit service tapi brg tetap sampai. Kali pertama beli, akak cari brg yg sehabis murah (utk akak ler) dan tak akan menyesal giler kalau kualitinya tak bagus (but then again, harga murah kualiti pun mmg ler tak leh nak harap sgt, ye tak?)The latest purchase was on July 29. By 30th afternoon brg dah sampai. Senyum sikit punya lebar masa akak membayarnya ^-^ (oh yes I prefer COD)

    ReplyDelete
  19. ok jer barang dan servis dia.dah beberapa kali beli baju di zalora dan beli brgan elektronik dan computer di lazada.sy puashati

    ReplyDelete
  20. okey jer beli kat zalora..service tiptop..nie yg komen negetive dah beli ke? ker cakap kosong?

    ReplyDelete
  21. Barang baru sampai arini.beli kasut jaxon yg tngah less 50%.ok service diorang..dlm 2 hri dpt.Ni fikir nak hantar balik sbb saiz besar sngt.Diorang kata nk return item diorang akan tanggung kos delivery haha.Tapi yg tak puas hati msa beli tulis brand jaxon tpi smpi brand lain??..Nasib baik gambar and item matching exactly.Kualiti pon ok

    ReplyDelete
  22. dah 3 kali beli barang dgn zalora. before2 this, ok je beli. servis cepat dan barang pon xde rosak. just 1 time tu, bila i return barang kasut balik, dia lambatttt giler update pasal coupon untuk claim balik barang lain. yg tu buat i hangin, smpai i pergi page fb zalora, gasak dia minta coupon. baru dapat. n barang baru tu pon, ok je. :)

    ReplyDelete
  23. Baru cdang nk bli kasut kat situ
    Xjadila!!!!!

    ReplyDelete
  24. Baru nk bli tengok komen
    Hati x sedap lak

    ReplyDelete
  25. Dilevery ok je.. Tp kualiti xmacam pic,ala kada jdm

    ReplyDelete
  26. sy baru jer beli brg kt zalora..order isnin hari rabu sampai..4 me maybe pengurusan zalora xokay sbb 2 byk sgt bunyi dr bekas kakitgnnya.(xpun bukan kakitgn sje nk kondem)..semua nk buat yg terbaik so edit gambar 2 perkara biasa,mcm yg komen 2 xpernh edit gambarkn...cehh nak menipu jer kn..

    ReplyDelete
  27. My POV: zalora shopper - i dah beli 6 items setakat ni
    1. On delivery - i bagi 5 bintang. Dlm masa seminggu barang dah dapat. Ini termasuk barang return.
    2. Quality - i bagi 4 bintang sebab tak lah semua barang seperti apa yg kita expect. Tapi i tetap bagi 4 bintang sebab quality tu bergantung pada harga dan jenama juga. Ada kasut tu i beli tak berapa nak kenal brand, tapi dia cantik - less than rm100, tak tahan sgt. Tapi yg mana ada brand setakat ni ok je. Untuk lebih tepat nak pasti tentang quality barangan, sila lah baca details selain dri tgk gambar sahaja. Dia bagi details cukup untuk kita buat judgement samada barang tu menepati citarasa kita atau tidak, cth jenis kain, saiz tumit kasut. Macam macam tu lah....
    3. Service return - kalau tak suka barang yg kita beli tu boleh return tanpa sebarang kekangan sebab2 pemulangan. Ini i rasa bagus sebab bukan hanya sebab saiz tak betul je kita boleh return. Kalau kat kedai luar hanya sebab itu sahaja you boleh pulangkan, tol tak? Pastu zalora bagi diskaun coupon kalau kita beli barang return, tu yg lgi best. ������

    ReplyDelete
  28. Hey guys! Get 15% off your first purchase from zalora using this code, ZBAPQZYA! :)

    ReplyDelete
  29. Hey guys! Get 15% off your first purchase from zalora using this code, ZBAPQZYA! :)

    ReplyDelete
  30. sy jenis yg rjin beli brg online.. prnh kena tipu tp tak serik lg.. hehehehe.... sbnrnya dlu sy minat beli brg insta.. senang nak contact an pnjual.. tp prnh laa skali tu kena tipu beli brg pre-order dr bln 4 booked smpai bln 9 sy tggu last2 sy tnya laa psl brg yg sy order tu.. dgn bukti transfer online apa bagai.. still xpat refund blik duit sy.. mls laaa nak gaduh, sy pasrah jelah.. Tuhan jer yg tau.. then, ke qoo10.. ambik saiz gaun plg besar (sbg present bufday mak), yg dtg kecik jer saiz mcm saiz org yg berisi.. pindah ke zalora.. beli boot tp x smpai 3 bln dh kulit terkopek.. tp xpaa laa harganya murah wlaupun jarang pkai.. skrg beli dr lazada plak.. lazada ok brg smpai pun slmt cuma lmbt laaa delivery..
    #kalo blh elakkan dari membeli secara direct debit or bank in.. COD lbh slmt.. ^_^

    ReplyDelete
  31. aku beli jam omax digital rm159... jam ok tp tali dia sampah.. kualiti rm70 lg bagus... tali kulit dia kalau tgn berpeluh jd busuk Dan rosak menggerutu... Kali kedua beli Dr zalora tu kecewa plak ngn kualiti produk Dr harga...

    ReplyDelete
  32. Hi
    Happy New Year!
    Saya dah beli 8-9 times frm Zalora. Always good service! If salah size, boleh return FOC sbb diorng kasi Pos Laju doket. No need to pay.
    Once saya called customer service to change address, they helped me. And follow up to see if barang sampai. So pls jgn percaya komen2 negative until u sendiri cuba ! Yes.. I think Lazada less efficient than Zalora. Itu mmg betul!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...